Kuchnia

KUCHNIA

AROMATYCZNA PIECZONA SZYNKA

Składniki:
1 kg szynki wieprzowej bez kości
Marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 1/2 łyżki suszonego majeranku
3/4 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1/2 łyżki granulowanego czosnku
3/4 łyżeczki soli

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do naczynia/miski z pokrywką. Składniki marynaty połączyć. Gotową marynatą dokładnie natrzeć mięso, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Mięso przed pieczeniem wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godziną. Po upieczeniu mięso przełożyć na talerz i pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Podawać gorące lub w wersji na zimno jako wędlina na kanapki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation