Uroda

dieta

Cukinie faszerowane po turecku

Moja koleżanka kiedyś pracując z Turkami podpatrzyła ten przepis. W moim menu zagościł na stałe, acz kol wiek w spolszczonej wersji.

Cukinie faszerowane

- dwie średnie cukinie (moje ważyły w sumie 650 g.)
- puszka krojonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 220 g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 2 łyżki suchego ryżu (ok. 45 g.)
- pół malej, czerwonej papryki
- 1 małe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- pół średniej cebuli
- po łyżce posiekanego koperku i pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
- jogurt naturalny

(składniki na 2 porcje)

Cukinie umyj, przekrój w połowie w poprzek i łyżeczką wydrąż miąższ, ale nie na wylot. Odłóż go na bok, nie wyrzucaj.
Do mięsa dodaj suchy ryż, posiekaną bardzo drobno paprykę i cebulę, całe jajko, bułkę tartą, koperek i pietruszkę oraz przyprawy. Soli dodaj dużo, bo cukinie sporo jej wchłonie. Wyrób dokładnie.
Do przygotowanych wcześniej cukinii nałóż mięso. Jeśli zostanie farszu uformuj z niego małe pulpeciki.
Do garnka wlej pomidory z puszki i dodaj miąższ wydrążony z cukinii. Zmiksuj blenderem na gładki sos. Postaw na ogniu i zagotuj. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i dopraw solą oraz pieprzem.
Do sosu włóż przygotowane cukinie. Wszystkie powinny być przykryte sosem. Przykryj i duś na małym ogniu około 40 min.
10 minut przed końcem możesz dołożyć pulpeciki z pozostałego farszu.

Cukinie podawaj polane sosem spod gotowania oraz zimnym jogurtem.

Uzupełnieniem tego dania może być pieczywo lub np. pieczone ziemniaki. Można też jeść je samo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation