Uroda
dieta
ŚNIADANIE
Owsianka z kaszą jaglaną i owocami suszonymi
2 łyżki płatków owsianych (20g)
2 łyżki kaszy jaglanej (60g)
1 ½ szklanki mleka 1,5% tł. (375ml)
2 daktyle
2 suszone śliwki
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka suszonej żurawiny
Do mleka wsypać płatki owsiane i kaszę jaglaną, gotować na małym ogniu ok. 5 min. mieszając. Dodać bakalie i pestki, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 10 min. Jeść na ciepło.
II ŚNIADANIE
Pasta guacamole
½ dojrzałego awokado (70g)
1/3 łyżeczki soku z limonki (2g)
Szczypta soli morskiej
½ ząbka czosnku (2,5g)
Kilka listków świeżej bazylii
1 tost z kromki pieczywa razowego (40g)
Wydrążony miąższ awokado rozgnieść na papkę, dodać posiekaną bazylię, rozgnieciony czosnek, sok z limonki i przyprawić solą morską. Podawać na ciepłym razowym toście.
OBIAD
Dorsz po włosku z fasolką szparagową
1 średni filet z dorsza (150g)
1 porcja fasolki szparagowej (200g)
2 średnie pomidory (340g)
1 ząbek czosnku (5g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (20g)
2 łyżki soku z cytryny
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony oregano do smaku
3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej (45g)
Umytą, obraną i pokrojoną fasolkę szparagową ugotować we wrzątku na półtwardo. Pomidory, sparzyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Filet umyć, osuszyć i lekko posolić. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i oregano. Rybę i warzywa wraz z posiekanym czosnkiem ułożyć w wysmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. Danie podawać posypane natką z pietruszki z ugotowaną kaszą jęczmienną perłową.
PODWIECZOREK
Zupa krem ziemniaczano-cukiniowy
1 mały ziemniak (70g)
½ małej cukinii (150g)
¼ pora (40g)
1 łyżka mleka 1,5% (10ml)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
1 łyżeczka posiekanego koperku (4g)
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, mielony kminek
Ziemniaki pobrać, umyć, pokroić w kostkę. Cukinię i pora obrać, umyć, pokroić w plasterki. Na oliwie podsmażyć pora, dodać cukinię i ziemniaki, dusić kilka minut. Wlać 1 litr wody, gotować pod przykryciem ok. 30min, na małym ogniu. Zupę zmiksować. Dodać koperek i mleko, zagotować. Doprawić do smaku solą morską, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem.
KOLACJA
Czerwona papryka nadziewana soczewicą
¼ szklanki soczewicy (45g)
½ cebuli (50g)
½ zielonej papryczki chili (10g)
1 średnia papryka czerwona (180g)
1 jajko (60g)
½ łyżki oliwy z oliwek (2,5g)
Korzeń imbiru o dł. ok. 1,5cm (5g)
½ szklanki wody (125ml)
½ łyżeczki kminku (opcjonalnie)
½ łyżeczki kolendry
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Opłukaną soczewicę zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kminek do momenty kiedy nasiona zaczną pękać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i papryczkę chili – smażyć przez ok. 10min. dodać starty imbir i kolendrę. Połączyć wszystko z soczewicą. Przyprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, zalać wodą i dusić przez ok. 15-20min. Następnie wbić jajko, wymieszać i zdjąć z ognia. Przygotowaną paprykę (usunięte gniazdo nasienne) nadziać farszem z soczewicy i zapiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 15 min. do momentu kiedy papryka zmięknie.
MA==