DIY - zrób to sam

anioły

Notatnik Kuchenny: Duszona cukinia - przepis podstawowy
SKŁADNIKI

cukinia 1200 g w sumie
biała 1 szt duża (550 g)
żółta 1 szt. (350 g)
zielona 1 szt. (300 g)
cebula 250 g (2 szt. duże)
zupa pomidorowa 250 ml
olej 10 ml
zioła: tymianek, mięta, bazylia 2 garści w sumie
sól, cukier, pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

Cebulę pokroić w piórka.
Cukinię pokroić w dużą kostkę.
Drobno posiekać tymianek, miętę i bazylię.
Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę.
Do woka wrzucić cukinię oraz połowę tymianku, mięty i bazylii.
Zalać warzywa zupą pomidorową. Wszystko wymieszać.
Dusić warzywa pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
W razie konieczności dolewać zupę pomidorową.
Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
Duszoną cukinię przełożyć do miski.
Do cukinii dodać pozostałą połowę posiekanych ziół, dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.

* SMACZNEGO *
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation