Kuchnia

Desery

Deser indyjski Kulfi
6 sztuk

3 strączki zielonego kardamonu
700g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych w plasterki
100g cukru
400ml słodzonego mleka skondensowanego
150ml pełnotłustego mleka
2 łyżki posiekanych pistacji

Rozkruszyć strączki kardamonu i wyjąć z nich ziarenka. W moździerzu utrzeć te ziarenka na proszek. Do rondelka włożyć roztarty kardamon, śliwki i cukier, rozgotować na małym ogniu, jeśli potrzeba dodając ok. 5 łyżek wody. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Zostawić do ostudzenia.

Wymieszać zwykłe mleko z mlekiem skondensowanym dodając 300ml śliwkowego purée. Wlać do przygotowanych (można dla wygody wyłożyć je folią spożywczą) foremek do kulfi i mrozić przez minimum 4 godz.

Podawać na każdy talerzyk nalewając trochę sosu śliwkowego i na środku umieszczając kulfi, posypane posiekanymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation