Kuchnia

Desery

Pudding z czarnego ryżu
Składniki:
(dla 4 osób)
- 1/2 szklanki czarnego ryżu kleistego
- 2 szklanki wody
- 1-centrymetrowy kawałek świeżego imbiru obrany i rozdrobniony
- 1 łyżka ciemnego, nierafinowanego cukru (lub ilość wg uznania)
- 1 łyżka cukru kryształ (lub ilość wg uznania)
- szklanka śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego
- opcjonalnie: 1 banan do dekoracji (u mnie nie było)

Przygotowanie:
Ryż opłukać na sicie, odsączyć i umieścić w garnku z wodą. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, aby nie przywarł do dna. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem 30 minut. Dodać imbir i cukier i gotować, aż ryż będzie miękki - u mnie było to kolejne 30 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodę w trakcie gotowania. Ugotowany pudding powinien mieć gęstą konsystencję. Podawać w miseczkach na ciepło polany mlekiem kokosowym lub śmietanką kokosową. Opcjonalnie można udekorować plasterkami banana lub bananem lekko zamrożonym a następnie zmiksowanym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation