Kuchnia

słodkości

Deser truskawkowy z jagodami

Składniki (na 10 pucharków o poj. 250 ml ) :
· 1,50 kg truskawek
· 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (411g )
· 1 galaretka truskawkowa + ½ szklanki wrzątku
· 1 szklanka jagód (u mnie jagoda kamczacka)
· cukier do smaku

Wykonanie:
Odszypułkowane i umyte truskawki miksujemy z cukrem.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko skondensowane ubijamy na pianę mikserem i stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy 1/3 zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Pozostałą część zmiksowanych truskawek rozlewamy do pucharków, a następnie delikatnie nakładamy tężejącą piankę truskawkową. Posypujemy po wierzchu jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation