Kuchnia

Muffiny

Moje Wypieki | Muffiny cytrynowe z rabarbarem



Składniki na 12 sztuk:

300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jajka
150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
170 - 200 g drobnego cukru do wypieków
220 g kwaśnej śmietany 12% (rzadkiej)
skórka otarta z 2 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
2 łyżki soku z cytryny
400 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)

Dodatkowo:

cukier granulowany do posypania muffinów

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć do naczynia.

W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z cytryny, do połączenia (np. rózgą kuchenną). Dodać do nich przesiane suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać.

Ciasto przełożyć do 12 sztywnych papilotek (lub miękkich wyłożonych w formie na muffiny) do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu każdej muffinki posypać cukrem.

Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pod koniec można włączyć termoobieg). Wyjąć, wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation