Kuchnia

Muffiny

Babeczki z rabarbarem

Składniki( na około 6 babeczek):

1 szklanka mąki pszennej + 1-2 łyżeczki do kruszonki
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej( można zastąpić zwykłą pszenną)
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
80g margaryny lub masła
2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
2-3 duże łodygi rabarbaru
2 białka( opcjonalnie)
6 łyżeczek cukru( 3 do kruszonki + 3 do białek)

Wykonanie:

Rabarbar umyć i pokroić na około 1 cm kawałki. Wrzucić do małego garnka, zasypać łyżeczką cukru i podgotować około 4-5 minut, aż lekko zmięknie. Odsączyć z nadmiaru soku. Foremkę do muffinek wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 1800.

Żółtka utrzeć z cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić palcami. Następnie wlać żółtka z cukrem i jogurt. Całość szybko zagnieść na jednolitą masę.
Z powstałego ciasta odłożyć 1/3. Do tej części( 1/3) dosypać 3 łyżeczki cukru i 1-2 łyżeczki mąki. Zagnieść i rozdrobnić na kruszonkę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier.

Pozostałą częścią ciasta( 3/4) wyłożyć przygotowane foremki, maksymalnie do połowy wysokości. Następnie położyć rabarbar, przykryć go ubitą pianą a na koniec posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut( pod koniec można przykryć folią lub papierem do pieczenia, jeśli będą się robiły zbyt brązowe).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation