Kuchnia

Podstawowe

BUŁECZKI DROŻDŻOWE
Składniki:
4 szklanki mąki
3 jajka(1 do posmarowania bułek przed pieczeniem)
pół kostki drożdży
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
1 torebeczka cukru waniliowego
50 g masła (ok.1/4 kostki)
mała szczypta soli
Na początek roztapiamy masło i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy rozczyn drożdżowy; podgrzewamy mleko, skruszamy do niego drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę łączymy z cukrem,cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli. Wlewamy rozczyn, masło i dodajemy dwa jajka. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy bułeczki, odkładamy na blaszkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, po czym smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku, w 150 stopniach przez ok.30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation