Kuchnia
Śniadania, przekąski
Omlet z chilli
Omlet to jedno z najbardziej wyrafinowanych dań z jajek. Znajdziemy je w menu śniadaniowym większości restauracji. Niektórym może się wydawać, że przygotowanie omleta to wyższa szkoła jazdy, co wcale nie jest prawdą. Omleta można usmażyć wszędzie, gdzie jest dostęp do kuchenki i patelni. Nie jest to dużo bardziej skomplikowane od przyrządzenia jajecznicy czy ugotowania jajka na miękko.
Omlety znane są od wieków. Przygotowuje się je w różnych postaciach na całym świecie. Mamy zatem hiszpańskie tortille, czy włoskie frittaty, ale najbardziej popularne są te klasyczne wywodzące się z Francji. W tej wersji rozbełtane jajka smażymy na maśle, nakładamy ulubione dodatki i składamy w pół. Warto, aby jajka była jak najwyższej jakości, najlepiej ekologiczne. Zapewnią kolor i smak.
Metod i technik smażenia omletów jest przynajmniej kilka. Ważne są dwie rzeczy: żeby omlet był puszysty i się nie rozpadał. Na uzyskanie tego pierwszego efektu jest kilka sposobów. Niektórzy ubijają jajka i żółtka osobno. W niektórych przepisach proponuje się dodanie mąki lub śmietany. Ja dodaję do ubijanych jajek mleko. Jeżeli chodzi o dodatki to panuje tu dowolność. W poniższym przepisie mamy chilli, szynkę, cebulę, pomidora i ser. Można w różnych kombinacjach dodawać również inne składniki, np. pieczarki, szczypiorek, słodką paprykę, oliwki itp.
Składniki (na 1 omlet)
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 3 szczypty soli
- pieprz
- 2 plasterki żółtego sera
- 1 plaster szynki
- 1/4 pomidora
- 1/4 średniej cebuli
- 1/2 małej ostrej chilli
- bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
Najlepiej najpierw przygotować wszystkie dodatki: pomidora kroimy w kostkę i usuwamy nasiona, cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę, chilli w cienkie krążki.
Do miski wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i bełtamy widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę. Dolewamy mleko i bełtamy jeszcze przez chwilę.
Kładziemy średniej wielkości patelnię na średnio-mocny ogień i topimy na niej masło. Jajka wlewamy w momencie, gdy masło się całkowicie stopi i woda wyparuje, ale zanim jeszcze zacznie brązowieć.
Przez pierwszą minutę smażenia mieszamy delikatnie ścinającą się masę. Gdy widzimy, że zaczyna ona już gęstnieć zostawiamy równomiernie rozprowadzoną na patelni. Czekamy kolejną minutę lub dwie, aż spód się zetnie, a wierzch będzie wciąż lekko rzadki.
Na jednej połowie nakładamy wszystkie dodatki i drewnianą łopatką przykrywamy drugą połową omleta. Trzymamy jeszcze na patelni przez pół minuty, po czym zsuwamy omleta delikatnie na talerz.
Dekorujemy bazylią i krążkami chilli.
MA==