Kuchnia

Przepisy

Sernik wielkanocny
Składniki
Spód
50 g mąki
1 jajko
5 łyżek słodkiej śmietany 30%
2 łyżki cukru
40 g masła
Masa serowa
500 g sera twarogowego (może być z wiaderka)
250 g serka mascarpone
4 jajka
5 łyżek słodkiej śmietany 30%
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki
50 g rodzynek
Wykonanie
Kwadratową formę do pieczenia (bok ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Zaczynamy od przygotowania spodu. W misce miksujemy masło z cukrem, dodajemy żółtko, mąkę oraz śmietankę. Całość mieszamy. Białko ubijamy i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na spód (będzie go mało) i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170ºC przez około 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, mąkę i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku i na koniec rodzynki. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy więcej cukru. Wykładamy ją na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Sernik pieczemy około godzinę, studzimy go w otwartym piekarniku. Sernik najlepszy jest następnego dnia i ważne, aby nie przechowywać go w lodówce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation