Kuchnia

Przetwory

Zapiski kulinarne: syrop z sosny - na przeziębienie, kaszel, katar - bez cukru

Składniki
- młode pędy sosny, najlepiej o długości 7-10 cm - duży słoik, mój ma około 25 cm wysokości
- 2 słoiki miodu dowolnego, po 400 g
- sok z cytryny






- Zbierzcie pędy sosny z drzew póki są jeszcze niezbyt wyrośnięte, gdy mają 7-10 cm. Nie zrywajcie wszystkich pędów z jednego drzewka, bo nie będzie miało możliwości wzrostu, warto też wybrać sosny rosnące w pewnej odległości od drogi, pędów nie myjemy, nie obieramy. Zbieramy bezpośrednio do słoika, w którym będzie się robić syrop. Wciśnijcie do słoja tyle pędów, ile się tylko da, jak wypuszczą sok znacznie zmniejszą objętość.
- zalej pędy miodem, zakręć słoik i odstaw w miejsce gdzie nie będzie wystawiony na ostre słońce - na zacienionym parapecie najlepiej. Codziennie potrząśnij słoikiem, rozkręć nakrętkę na chwilę i zakręć.
- po 3-4 tygodniach przecedź przez sitko, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i przelej do słoiczków lub butelek. Zakręć i trzymaj w ciemnym miejscu.

aha - pędy można potem zalać alkoholem i znów odstawić na kilka tygodni - będzie nalewka sosnowa :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation