Kuchnia

Przetwory

Sandra bakes a party! :: Piekielne pikle

Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
3 łyżki soli
1 łyżka chili w proszku
5 ząbków czosnku
2 szklanki octu 10%
8 łyżek oleju
3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
www.sandrabakesaparty.pl

1. Umyj (wyszoruj) dokładnie ogórki i osusz.
2. Pokrój na około 2cm kawałki i włóż do dużej miski.
3. Dodaj sól i odstaw na noc, aby ogórki puściły sok.
4. Następnego dnia odcedź ogórki. Potem dodaj sproszkowane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Przygotuj zalewę. W tym celu zagotuj ocet z olejem i cukrem. Gotuj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
6. Zalewę wlej do miski z ogórkami i ponownie wymieszaj. Przykryj ścierką i odstaw na 2godziny.
7. Ogórki włóż do wysterylizowanych słoików i dolej tyle zalewy, aby pokryła ogórki. Zakręć dokładnie szczelną nakrętką.
8. Pasteryzuj słoiki z ogórkami przez 15min.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation