Kuchnia

Zupy

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I KOPERKIEM

SKŁADNIKI

4 PORCJE
2,5 litra bulionu, rosołu*
1 marchewka
1/2 główki młodej kapusty
1 łyżka suszonego majeranku
4 łyżki przecieru/passaty pomidorowej
200 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej)
pęczek koperku
1 kg młodych ziemniaków, oskrobanych i ugotowanych

PRZYGOTOWANIE

Na gotujący się bulion wrzucić obraną i startą na większych oczkach marchewkę oraz cienko posiekaną na krótkie kawałki kapustę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem i gotować przez 10 minut do miękkości kapusty.
Dodać przecier pomidorowy, obraną i pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec posypać 2 łyżkami posiekanego koperku. Podawać z pokrojonymi ugotowanymi ziemniakami i koperkiem.
WSKAZÓWKI

* Można ugotować wcześniej, na mięsie wieprzowym (1 kg żeberek wieprzowych) i włoszczyźnie, z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego lub na mięsie wieprzowo-drobiowym (500 g żeberek i 2 udka z kurczaka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation