Kuchnia

Zupy

KRUPNIK Z PIERSIĄ KURCZAKA

SKŁADNIKI

2 litry zimnej wody
300 g piersi kurczaka
włoszczyzna: gruby plaster cebuli, mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek liścia kapusty
2 ziemniaki
3 łyżki masła
1 listek laurowy, 3 ziela angielskie
100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
Opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

PRZYGOTOWANIE

Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 - 3 cm kawałki. Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotować przez 20 minut.
Włożyć obrane i pokrojone na plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około 1/2 - 2/3 łyżeczki) i zagotować. Gotować przez 5 minut.
Dodać masło, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 - 5 minuty), gotować zupę co chwilę mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 - 25 minut. Odstawić z ognia. Zupę można posypać posiekaną natkę pietruszki lub koperkiem, ale ostrożnie, bo bardzo zmieniają jej smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation