Kuchnia

Przetwory

Mizeria na zimę


Blog > Komentarze do wpisu
« Leczo z kiełbasą i kluseczkami
Spaghetti bardzo pomidorowe »

Mizeria na zimę

Rodzice wrócili z Kujaw. Byli na wsi na weselu u rodziny. Wrócili obładowani wiejskim złotem: ziemniakami, ogórkami, pomidorami, burakami itp. Wszystkiego w kilogramach.

Teraz coś trzeba z tym zrobić. Ja zdeklarowałam się na zrobienie mizerii w słoikach. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego z 1999roku.

mizeria3

Składniki:

5 kg ogórków
6 cebuli
szklanka octu
szklanka oleju
5 łyżek cukru
łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 łyżki soli

Wykonanie: Obrać ogórki i cebulę. Pokroić w plasterki. Z podanych składników zrobić zalewę. Zalać w dużym garnku ogórki i cebulę marynatą i odstawić na 4-5 godzin. Co jakiś czas przemieszać. Następnie przełożyć mizerię do wyparzonych słoików dobrze ją ugniatając, i zakręcić. Pasteryzować kilka minut. Jeśli za długo będziemy gotować to ogórki stracą kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation