Kuchnia

kuchnia

Składniki: 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki soli, 230 g masła, 1 szklanka jasnego brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 2 duże jajka, 3 szklanki płatków owsianych górskich, 1 1/2 szkl żurawiny, skórka otarta z jednej pomarańczy, 1 tabliczka białej czekolady

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

2. Wymieszaj mąkę, sodę, sól w misce.

3. Masło roztop i schłodź lekko. W dużej misce wymieszaj oba cukry. Dodaj masło. Ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie gładka. Dodaj jajka i wanilię. Miksuj chwilę. Dodaj mąkę i miksuj na niskich obrotach aż masa się połączy.

4. Dodaj płatki owsiane, żurawinę, posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Masę wstaw na 15 minut do lodówki, aby lekko zgęstniała.

5. Na formę wyłożoną pergaminem upuszczaj porcje ciasta wielkości 1 łyżeczki, zachowując między nimi odstępy. Piecz około 8-10 minut, aż boki będą złociste, a wierzch lekko miękki. Studź na kratce. Przechowuj w metalowej puszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation