Kuchnia

kuchnia

Lane faworki wg przepisu z 1895r | PrzepisyTradycyjne.pl

Składniki

2 szt jajek
1 łyżka cukru pudru
140 g mąki pszennej
100 ml mleka
1 kieliszek rumu
200 g smalcu do smażenia
Przygotowanie

Żółtka miksuję przez ok. 3 minuty z łyżką cukru pudru i mlekiem.
W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę.
Do zmiksowanych żółtek dodaję mąkę, kieliszek rumu i ubite białka. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam do rękawa cukierniczego (dzięki niemu można formować ładniejsze i cieniutkie zygzaki).
Na patelni podgrzewam smalec, wyciskam pierwszą partę formując spirale. Faworki smażą się błyskawicznie - dlatego nigdzie nie odchodzę i cały czas pilnuję patelni.
Usmażone faworki odsączam od tłuszczu i posypuję cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation