Kuchnia

kuchnia

Blok czekoladowy

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
75-120 g masła (im więcej, tym mniej będzie się kruszył podczas krojenia)
2 łyżki kakao ( prawdziwego, gorzkiego, nie tego rozpuszczalnego)
200 g ciastek czekoladowych (np. Lu go lub łakotek)

Przygotowanie:
1) Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej ( w specjalnym rondelku lub misce umieszczonych w garnku z gotującą się wodą)

2) Dodajemy kakao i mieszamy

3) Miksujemy ciasteczka na drobny piasek

4) Dodajemy masę czekoladową i mieszamy

5) Przekładamy masę do naczynia i mocno dociskamy (np. do ciasta, tak naprawdę możemy formować nasz blok dowolnie ale najłatwiej wykorzystać opakowanie po ciasteczkach, większość jest w plastikowych podłużnych paczuszkach)

6) Wsadzamy do lodówki

7) Po jakimś czasie wyjmujemy z opakowania i gotowe! :)

Blok jest dość wystrawny i dzięki sproszkowanym ciasteczkom rozpływa się w ustach!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation