Kuchnia

Torty

tort mango-marakuja

Składniki na waniliowy biszkopt:

2/3 szklanki cukru
4 jajka
2/3 szklanki mąki tortowej
43 g roztopionego masła
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii

Piekarnik nagrzać do 180ºC, kwadratową blachę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić razem z cukrem. Miskę umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i ubijać, aż masa będzie ciepła. Uważać, aby ich nie ugotować. Masę jajeczną ubić mikserem, aż staną się gęste. Mąkę przesiać do ubitych jajek. Masło połączyć z wanilią. Łyżkę ciasta włożyć do masła i wymieszać. Mieszaninę maślaną wlać do jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do foremki i piec przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Składniki na marakujowy curd:

1/2 szklanki marakujowego puree (miąższ ze świeżych owoców, pozbawiony pestek)
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
70 g miękkiego masła

Puree z marakui, cukier i jajka razem lekko ubić. Umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Gotować ok. 6 minut ciągle ubijając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodawać po trochu masło, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Przykryć folią, tak aby dotykała powierzchni kremu. Ostudzić i włożyć do lodówki, aby stężało.

Składniki na krem z mango:

2 łyżeczki żelatyny
1 szklanka puree z mango
1/4 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 30%

Mus przygotować niedługo przed składaniem tortu. Żelatynę zalać sześcioma łyżeczkami wody. Odstawić na 5 minut. Połowę puree z mango umieścić w garnku i wymieszać z cukrem. Dodać żelatynę i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuścić. Dodać resztę puree. Ostudzić, ale nie pozwolić, aby masa do końca stężała. Śmietanę ubić i połączyć z masą owocową. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut.

Składanie tortu:

Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na spodzie rozsmarować marakujowy curd, przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim krem z mango. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.

Składniki na polewę:

1/4 szklanki śmietany 30%
10 g cukru
1/2 szklanki śmietany 18%

Wszystkie składniki razem ubić i rozsmarować krem na wierzchu tortu. Schłodzić ciasto przez ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation