Kuchnia

Torty

WANILIOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ Z MANGO


Składniki na wiśniową galaretkę:

pół kilograma wiśni, bez pestek
4 łyżki cukru pudru (można dać więcej lub mniej, w zależności od kwaśności wiśni)
2 galaretki wiśniowe


Wykonanie:

1. Tortownicę o rozmiarze 18 cm wyłóż folią spożywczą.
2. Większość wiśni zmiksuj i wymieszaj z pozostałymi owocami.
3. W 150 ml wrzącej wody wymieszaj galaretki.
4. Dodaj do wiśni cukier puder.
5. Wymieszaj przecier z galaretką i przelej do tortownicy.
6. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała (u mnie wystarczyły dwie godziny).



Składniki na biszkopt:

120 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
3 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
3 łyżki oleju



Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę i proszek do pieczenia (jeżeli go używasz).
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
8. Moje ciasto urosło bardzo wysokie, więc przecięłam je na pół, aby drugi spód wykorzystać do innego ciasta.

Składniki na masę serową:

500 gramów twarogu trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka z dużą zawartością tłuszczu)
400 ml kremówki
7-8 łyżeczek żelatyny w proszku
około 1 szklanki cukru pudru (do smaku)
pół szklanki wrzątku
2 łyżeczki esencji waniliowej


Wykonanie:

1. Żelatynę skrop zimną wodą, a następnie przełóż do wrzątku i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia.
3. Wymieszaj ser z połową cukru pudru za pomocą trzepaczki. Dodaj esencję waniliową.
4. Ubij kremówkę na luźniejszą bitą śmietanę z pozostałą połową cukru pudru.
5. Około 4 łyżki bitej śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną. Miksuj ponownie kremówkę wlewając cienkim strumieniem żelatynę - ma to trwać tylko chwilę, chodzi o dobre połączenie się żelatyny i ubicie kremówki na sztywną bitą śmietanę.
6. Od razu dodaj kilka łyżek bitej śmietany do sera - wymieszaj trzepaczką, aby rozluźnił się ser.
7. Dodaj pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Musisz działać szybko, żeby bita śmietana nie stężała zanim połączysz ją z serem.

Wykończenie tego etapu:

1. Biszkopt obróć do góry nogami (spód jest zawsze równy).
2. Połowę masy serowej wyłóż na biszkopt.
3. Na środku ciasta umieść wiśniową galaretkę.
4. Na galaretkę wyłóż pozostałą część masy serowej.
5. Wstaw ciasto na parę godzin do lodówki.


Składniki na galaretkę z mango:

1 dojrzałe mango
cukier (opcjonalnie i do smaku, ja nie dawałam)
1 szklanka soku z pomarańczy
3-4 łyżeczki żelatyny



Wykonanie:

1. Mango obierz i zrób z niego puree.
2. Żelatynę skrop zimną wodą.
3. Sok podgrzej i rozpuść z żelatyną.
4. Wymieszaj sok z puree.
5. Kiedy galaretka zacznie delikatnie tężeć wylej ją na tort. Jeżeli masa serowa zajmuje całą powierzchnię tortownicy, wydłuż boki formy za pomocą kilka razy złożonej folii aluminiowej.
6. Wstaw ciasto do lodówki.
7. Gotowy sernik dowolnie udekoruj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation