Kuchnia

Jedzenie, przepisy

Pierogi z soczewicą
Składniki:
• 2 szkl. mąki
• 1 łyżka oleju
• 4 łyżki masła
• farsz z zielonej soczewicy
Sposób wykonania:
Do miski wsypać mąkę, dodać olej i 1 łyżeczkę soli. W czajniku zagotować wodę i wlać 1-1,5 szklanki wrzątku do miski z mąką. Wymieszać ciasto łyżką, wyrzucić na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto powinno być miękkie, ale elastyczne i nie może się kleić do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wrzątku i zagnieść jeszcze raz. Zagniatać trzeba szybko, by ciasto nie wystygło. Zimne zrobi się twarde i trudno będzie je rozwałkować. Dlatego też zaraz po zagnieceniu włożyć ciasto pod miskę. Stolnice lub blat stołu posypać niewielką ilością mąki, wyciągnąć spod miski 1/4 ciasta, rozwałkować na cienki placek. Szklanką wyciąć w nim krążki, jeden przy drugim. Pozostałe skrawki ciasta ugnieść w kulkę i schować pod miskę. Na każdy krążek nakładać łyżką ostudzony farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Potem wyciągnąć następny kawałek ciasta i postępować jak wyżej. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić pierogi. Gotować 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnie. Uwaga! pierogi nie mogą gotować się zbyt intensywnie, ponieważ są delikatne i mogłyby się rozgotować. Odcedzić pierogi i przelać ostrożnie zimną wodą - nie będą się sklejały. Podawać polane roztopionym masłem. Jeżeli wystygną, można je odsmażyć na patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation