CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY
Składniki na 2 porcje:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli
2/3 szklanki jogurtu naturalnego (lub śmietanki kokosowej/mleka kokosowego)
40 g gorzkiej czekolady, roztopionej*
1,5 - 2 łyżki cukru trzcinowego lub syropu z agawy lub miodu (lub do smaku)
Kaszę jaglaną wypłukać pod ciepłą wodą, kilkakrotnie, odcedzić.
Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować (gotowałam z przykrywką z otworkiem), na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje (pod koniec gotowania można dolać 2 łyżki wody w razie potrzeby). Jeszcze gorącą kaszę zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Dodać jogurt, roztopioną czekoladę, posłodzić do smaku. Zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu.
Przelać do salaterek, ozdobić dodatkową startą czekoladą i jeżynami, podawać. Dla mnie najsmaczniejszy jest na ciepło, ale można też pozostawić do wystudzenia (mocniej zgęstnieje, wtedy można na początku dodać więcej śmietanki kokosowej lub jogurtu).
* Można użyć mlecznej czekolady i wtedy dodać mniej cukru.
Smacznego :-).
www.mojewypieki.com