Sport i fitness

SposobZycia

CHILLI Z CZARNĄ FASOLĄ I BATATAMI

Składniki:
1 szkl. suchej czarnej fasoli
1 duży słodki ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 świeże papryczki chilli
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka nasion kolendry
1,5 łyżeczki nasion kuminu
1 łyżka oliwy do smażenia
3 pomidory
2-3 szkl. bulionu warzywnego lub wody
sól do smaku


Czarną fasolę namaczamy na noc, następnego dnia odcedzamy i gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Odstawiamy
Na woku lub w garnku rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę słodkie ziemniaki oraz posiekany czosnek i świeże chilli. Przysmażamy całość przez kilka minut.
Nasiona kuminu i kolendry prażymy na suchej patelni, następnie rozgniatamy je na proszek w moździerzu i wraz z papryką wędzoną i chilli dodajemy do smażących się składników.
W momencie, gdy cebula będzie szklista dodajemy fasolę i obrane ze skórek, posiekane pomidory.
Całość zalewamy dwoma szklankami bulionu i gotujemy dotąd, aż bataty będą miękkie.
Doprawiamy do smaku solą lub sosem sojowym.
Podajemy ze świeżym awokado, posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation