Sport i fitness

SposobZycia

Zapiekana komosa ryżowa z brzoskwiniami

• 100 g komosy ryżowej (quinoy)
• ½ łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka błonnika kokosowego
• 1 łyżka suszonej żurawiny
• 1 łyżka płatków kokosowych
• 2 brzoskwinie
• 1 jajko (wielkość L)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 łyżka syropu klonowego
• 250 ml mleka kokosowego

Komosę ryżową przelać wrzątkiem na sitku. Przełożyć do miski, dodać cynamon, błonnik kokosowy, żurawinę, płatki kokosowe i obrane, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. W oddzielnej misce jajko roztrzepać z ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i kokosowym mlekiem. Dodać do mieszanki z komosą i wymieszać. Przelać do żaroodpornych foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 50 minut, do czasu aż quinoa wchłonie cały płyn, a na wierzchu utworzy się chrupiąca skorupka.
Podawać na ciepło lub zimno
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation