Kuchnia

Desery fit

Fit CIASTO marchewkowe

* Składniki potrzebne do ciasta *

– 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki)
– 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
– 4 jajka
– 3/4 szklanki oleju (u mnie kokosowy, oliwa z oliwek nie sprawdza się gdyż ma zbyt intensywny zapach)
– kilka łyżek miodu – wg uznania jak bardzo słodkie lubicie, ja daję mniejszą ilość miodu, gdyż dodaję jeszcze stewię w proszku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (trudno…raz do roku)
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
– 1 łyżka startej wanilii
– 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, można dodać jeszcze rodzynki np. namoczone w rumie
– pół łyżeczki soli

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem, najpierw białka a następnie osobno żółtka z miodem i stewią z cukrem i cukrem. Następnie łączymy dwie masy, zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika.

Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy (nie miksujemy bo można spalić mikser), i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą: 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette) 3-4 łyżeczki miodu.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation