Kuchnia

Mięso , ryba ...

Pstrąg pieczony z piekarnika. Smaczna ryba w pietruszokowo-czosnkowej marynacie.

Składniki :
- pstrąg wypatroszony ( u mnie bez głowy i ogona )
- olej 2 łyżki
- pietruszka suszona 1 łyżka
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- domowa wegeta ( lub sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ryb )


Wykonanie
Dokładnie oczyszczonego i umytego pstrąga osuszam papierowymi ręczniczkami. W małej miseczce przygotowuję marynatę: olej mieszam z pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Powstałą marynatą nacieram pstrąga dokładnie wewnątrz i z zewnątrz. Tak przygotowane rybki odstawiam na ok. pół godz. w chłodne miejsce.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni C.
Na dno brytfanny wylewam odrobinę oleju, rozsmarowywuje go na całej powierzchni, rozkładam na to papier do pieczenia i znów smaruje go delikatnie olejem. Układam zamarynowane rybki, wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę ok.30 minut z termoobiegiem, w połowie czasu pieczenia, obracam pstrągi na drugą stronę, zmniejszam temperaturę do ok.180 stopni C.
Czas pieczenia zależy od wielkości pstragów, trzeba sprawdzać, ryba jest gotowa kiedy jej mięso zbieleje.
Nie można piec za długo bo będzie sucha.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation