Kuchnia

WYPIEKI

Paszteciki z miesem :
Składniki na ok. 40 sztuk:

300 g mąki + 50 g do podsypania
kostka masła (200 g)
1 jajko
½ łyżeczki soli
100 g gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie:

ok. 0,5 kg mięsa (np. łopatka)
2 cebule
ząbek czosnku
sól, pieprz
majeranek
Vegeta lub włoszczyzna
olej do smażenia

Dodatkowo:

1 jajko

Sposób przygotowania:

Mięso ugotować z dodatkiem Vegety lub warzyw, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę majeranku. (Wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w pióra, następnie podsmażyć na oleju, z dodatkiem doli pieprzu i majeranku. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić maszynką. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem. Mąkę zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę, aby nie było jasnych plamek z masła bądź śmietany. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Można na górze posypać ulubionymi ziołami. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation