Kuchnia

WYPIEKI

Dietetyczna tarta pełnoziarnista z brokułami i serem feta | – Dietetyczne przepisy –
Spód:

szklanka mąki pełnoziarnistej 130 g
szklanka mąki białej 130 g
1 jajko
120 g jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

2 jajka
60 g jogurtu naturalnego
200 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
3 ząbki czosnku
200 g różyczek brokuła
200 g marchewek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z mąki, jajka i jogurtu ugnieć szybko ciasto, dopraw je solą i pieprzem i włóż na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie obierz marchewki i wrzuć je do wrzątku na 10 minut. Brokuła podziel na różyczki. Wyłóż ciasto na dno foremki, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Wymieszaj 2 jajka z jogurtem i pokruszonym serem feta, masę dopraw przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjmij ciasto z piekarnia i wyłóż na nim brokuła i marchewki. Wszystko zalej masą serową. Piecz tartę w piekarniku przez kolejne 30 minut. Smacznego:)

Podane składniki wystarczają na przygotowanie tarty pełnoziarnistej w standardowej foremce – ja użyłam małej foremki 15 na 15 cm i wykorzystałam połowę składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation