Kuchnia

przepisy

Kuskus z cukinią, miętą i fetą
Składniki (na 2-3 porcje)
- 300g cukinii
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- 150 ml bulionu jarzynowego bądź drobiowego
- 150g kuskusu
- 1/3 szklanki listków mięty
- 100g sera feta

Końce cukinii przyciąć (bez obierania), zetrzeć na tarce o większych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, podsmażyć, włożyć cukinię i smażyć ok. 5 minut. Mieszać co jakiś czas, aż cukinia zmięknie i lekko się podsmaży.
Dodać skórkę z cytryny, sól, pieprz i smażyć jeszcze 1 minutę.
W garnku zagotować bulion razem z sokiem z cytryny.
Zestawić z ognia, wsypać kuskus i wymieszać.
Przykryć i zostawić na 5 min, aż kasza wchłonie płyn.
Zdjąć pokrywę, wymieszać widelcem, dodać cukinię i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem- wymieszać.
Przed podaniem połączyć z miętą i pokruszonym serem feta.

odzywiaj-sie-zdrowo.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation