Kuchnia

ZUPKI

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone


Co kupić

bulion drobiowy lub warzywny Mikado: 2 l
średnia cebula: 1 szt.
mały por: 1 szt.
czosnek: 2 ząbki
suszone pomidory Baresa: 150 g
pomidory Nostia, krojone lub w całości : 1 puszka
oregano Mikado: 0,5 łyżeczki
bazylia Mikado: 0,5 łyżeczki
masło Pilos: 2 łyżki
sól: do smaku
pieprz: do smaku


Jak zrobić:

Przygotowanie

Por kroimy w drobne krążki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i por, które musimy zeszklić. Czosnek siekamy i dodajemy pod koniec smażenia, chwilę wszystko smażymy.

Przekładamy do garnka. Na patelni krótko podsmażamy pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory, dodajemy pomidory z puszki, chwilę razem smażymy, przekładamy do garnka. Zawartość garnka zalewamy 2 litrami bulionu. Dusimy wszystko razem około 20 minut. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści.


Jak podawać:

Zupę nalewamy do miseczek, ozdobiamy świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation