Kuchnia

Słodkie pyszności

Mus malinowy:

120 g świeżych malin
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody

Mus czekoladowy:

250 ml śmietany 30%
2 żółtka
70g czekolady deserowej
70g czekolady mlecznej
Dodatkowo:

kilka malin do dekoracji




Przygotowanie:

Maliny miksujemy na gładką masę razem z cukrem pudrem
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, jak przestygnie dodajemy do malin i całość miksujemy
Mus malinowy wkładamy na dno każdego pucharka
W między czasie robimy mus czekoladowy: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, jak się rozpuści czekamy aż chwilę przestygnie
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, żółtka ubijamy w osobnej misce i dodajemy do ubitej śmietany
Na koniec dodajemy czekoladę i całość ze sobą łączymy
Wylewamy mus czekoladowy na mus malinowy
Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut
Dekorujemy malinami lub startą czekoladą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation