Kuchnia

Słodkie pyszności

Mango lassi – składniki:

2 duże, bardzo dojrzałe owoce mango
400 ml jogurtu naturalnego lub greckiego – light
2 łyżki miodu
1/3 – 1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (ewentualnie odrobina wody różanej lub pomarańczowej)
opcjonalnie: kostki lodu
opcjonalnie: mięta do dekoracji

Mango obieramy, wycinamy pestkę i miksujemy w blenderze wraz z miodem i ewentualnie z kilkoma kostkami lodu (jeśli używamy). Dodajemy jogurt oraz kardamon i miksujemy ponownie. Rozrzedzamy mlekiem – mango lassi musi być dość gęste, dlatego nie potrzeba dodawać więcej niż pół szklanki. Podajemy przybrane listkami mięty. Mango lassi można przygotować wcześniej (bez lodu) i przechowywać do dwóch dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation