Święta i uroczystości

Jesień i Halloween

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

•200 g masła
•200 g puree z dyni
•200 g cukru
•1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
•3 jajka - żołtka i białka osobno
•szczypta soli
•250 g mąki
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•1 cała pomarańcza - skórka, filety z niej i sok
•kilka orzechów laskowych - można pominąć, ale miałam takie świeże, młode i nie mogłam się oprzeć ;)




Przygotowanie:

•umieścić masło w garnku, rozpuścić - ale nie zagotować, odstawić z palnika
•oddzielić żołtka od białek i utrzeć z cukrem i wanilią, dodać wystudzone puree, miksować na najmniejszych obrotach, dodać rozpuszczone masło, wymieszać
•w międzyczasie zetrzeć skórkę z pomarańczy i dodać do ciasta; dokładnie obrać pomarańczę z białej części i wyfiletować cząstki a sok wycisnąć z pozostałości po pomarańczy - będzie go około 1/3 szklanki
•mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu do masy, na zmianę z sokiem pomarańczowym miksować do połączenia się składników, dodać pokrojone orzechy
•ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
•piekarnik rozgrzać do 180 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia
•pianę z białek dodać do ciasta i już delikatnie, tylko łyżką dokładnie połączyć z ciastem
•gotowe ciasto przelać do tortownicy, wyrównać, poukładać cząstki pomarańczy
•piec około 40-50 minut do suchego patyczka, gdyby w środku było jeszcze mokre a już dość upieczone na wierzchu, proszę je przykryć z wierzchu papierem i dopiec do suchego patyczka
•zupełnie je ostudzic i posypać pudrem lub polać polewą

Puree z dyni:
dynię kroimy na kawałki, takie 400-500 g i układamy na blasze wyłożonej papierem skórą do dołu. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, oddzielamy upieczony miąższ od skóry i delikatnie odcedzam - dynia ma dużo wody, zostawiam więc oddzielony miąższ na sicie, dodatkowo miksujemy lub rozgniatamy dynię na jednolite puree. Zostawiamy do ostygnięcia.

http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/09/ciasto-dyniowo-pomaranczowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation