Kuchnia

Cook/dania/przekaski

Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym

PRZYGOTOWANIE

Filet opłukać, włożyć do niedużego garnka, wsypać 1 łyżeczkę soli i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut.
W rondelku zagotować składniki marynaty: sok pomarańczowy, powidła brzoskwiniowe, dżem pomarańczowy, kurkumę, ocet, paprykę, gałązki tymianku, imbir. Dodać 1/2 łyżeczki soli morskiej. Po zagotowaniu odstawić z ognia i ostudzić.
Indyka wyjąć z wody, włożyć do woreczka foliowego na mrożonki i wlać ostudzoną marynatę. Zawiązać lub zapiąć woreczek, mięso przemieszać aby równomiernie pokryło się marynatą, włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Do formy żaroodpornej włożyć mięso wyjęte z marynaty (marynatę zlać do miseczki). Do naczynia wlać 1/2 szklanki wody, mięso polać 1/2 szklanki marynaty, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 60 minut (większe filety należy piec trochę dłużej). Jeśli mamy odpowiedni termometr możemy sprawdzić temp. w środku najgrubszej części mięsa (powinno być 70-74 stopnie).
W trakcie pieczenia 4 razy polewać mięso marynatą. Na koniec wyjąć formę z piekarnika, odłożyć (odczekać minimum 10 minut przed pokrojeniem aby nie uciekły nam soki z mięsa). Mięso wyłożyć na talerz a do naczynia z sosem włożyć żurawinę. Formę postawić na gazie i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut aż sos trochę się zredukuje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszając roztopić. Wyłowić tymianek. Sos jest już gotowy.
W czasie gdy piecze się indyk możemy ugotować kaszę jaglaną. Zagotować 2 szklanki bulionu lub wody, dodać kaszę, doprawić pieprzem i solą (w razie potrzeby, zależy od tego jak słony był bulion). Dodać listki tymianku i masło. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 18 minut (w tym czasie kasza wchłonie cały płyn). Wysypać ugotowaną kaszę do miski, dodać posiekane morele i wymieszać. Podawać z mięsem polewać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation