Kuchnia

Cook/dania/przekaski

Składniki i przygotowanie (na dwa dni dla 2-3 osób):
Kurczak:
podwójny filet z kurczaka
1 łyżka papryki słodkiej
pół łyżki papryki słodkiej wędzonej
pół łyżki przyprawy chińskiej
1 łyżka ziół tajskich
szczypta soli
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i usmaż na natłuszczonej patelni.

Sos słodko-kwaśny:
1 czerwona papryka
1 cebula żółta
2 marchewki
1 puszka ananasa/1 świeży ananas
sok z 3 małych cytryn
sok z 1 pomarańczy
1 kartonik passaty pomidorowej (500g)
2 duże łyżki miodu
3 łyżki cukru trzcinowego/innego słodzika
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
szczypta chili
Paprykę i marchewkę pokrój w drobne paski, cebulę w piórka, a ananasa w kawałki.
W garnku lub woku umieść miód, cukier, sok z pomarańczy, cytryn i sos z puszki ananasów (jeśli używałeś świeżego ananasa, pomiń to). Zagotuj, mieszając. Dodaj passatę pomidorową, sól i pieprz do smaku i chwilkę pogotuj. Następnie wrzuć pokrojone marchewki, paprykę i cebulę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego ananasa, szczyptę chili i gotuj kolejne 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 1/4 kubka zimnej wody i wlej do sosu, porządnie mieszając. Sos zgęstnieje. Pogotuj przez parę minut, dodaj usmażonego kurczaka i gotuj dalej przez około 6 minut. Podawaj z ryżem.


http://kobieceinspiracje.pl/out,67545.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation