Kuchnia

Cook/dania/przekaski

Niskokaloryczna sałatka z kurczakiem i dressingiem z awokado | mięsne dania, na szybko, sałatki | Studio Kuchnia


malutkie sałaty rzymskie
1/2 radicchio
500 g kolorowych pomidorów koktajlowych
1 wiązka rzodkiewek
1 czerwona cebula
4 dymki
2 podwójne filety z kurczaka
2 łyżki kurkumy
1 łyżka curry
1 łyżka papryki
1 łyżka pieprzu cayenne
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz


Dressing z awokado
1 awokado
1 wiązka bazylii
100 ml bulionu z kurczaka
1 ząbek czosnku
2 łyżki tartego parmezanu
1 anchois
sól i świeżo mielony pieprz

Do płaskiego naczynia wlać 2 łyżki oliwy, dodać kurkumę, paprykę, pieprz cayenne i curry oraz wymieszać. Filety z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, włożyć do marynaty, obtoczyć i odstawić.


Wszystkie warzywa umyć. Sałatę i radicchio posiekać. Dymki obrać i pokroić w krążki, cebulę i rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Pomidory przekroić na pół. Rozdzielić na talerzach.


Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, smażyć filety po 5 minut z obu stron. Następnie pokroić w paski.

Awokado przekroić na pół, obrać i wyciąć pestkę. Pokroić na małe kawałki, włożyć do blendera. Dodać bulion, posiekany ząbek czosnku, listki bazylii, parmezan i anchois. Zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie dolać bulionu kiedy sos będzie za gęsty.


Kawałki kurczaka podać z warzywami polane dressingiem z awokado.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation