Kuchnia

nalewki,wina

http://zielonystolik.blogspot.com
NALEWKA Z KWIATÓW FIOŁKA

Składniki:

700g kwiatów fiołka wonnego
jedna cytryna
1/2 l wódki
1/2 l spirytusu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

Przygotowanie:

1.Kwiaty wsypać do słoja i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny.
UWAGA!!! To ważne...antocyjany znajdujące się w kwiatach fiołka nadające mu barwę potrzebują kwasowego środowiska żeby utrzymać piękny kolor. Jeżeli o to nie zadbamy nalewka stanie się burozielona.

2. Odstawić szczelnie zakręcony na około godzinę. Po tym czasie dolać alkohol i znowu szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie w miejsce ciepłe i ciemne. Wstrząsać od czasu do czasu.

3. Po dwóch tygodniach zrobić syrop: wodę i cukier zagotować, odszumować i przestudzić.

4. Alkohol przefiltrować i wlać do ledwie letniego syropu.

5. Wymieszać i odstawić do dojrzewania na min. pół roku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation