Kuchnia

nalewki,wina

Nalewka z owoców dzikiej róży
Składniki:
100 g oczyszczonych owoców dzikiej róży (u mnie 100 g otrzymałem ze 179 g róży "prosto z krzaku")
6 łyżek cukru
0,5 l wódki

Przygotowanie:
Myjemy, a następnie po osuszeniu czyścimy dokładnie owoce róży z pozostałości po kwiatach, szypułek oraz oczywiście z pestek, co jest najżmudniejsze. Po oczyszczeniu wrzucamy do słoja, dodajemy cukier i odstawiamy na jeden, dwa dni w ciepłe miejsce, aby owoce puściły sok. Po upływie w/w czasu zalewamy słoik wódką oraz mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Odstawiamy słoik na okres od 2 tygodni do ok miesiąca (im dłuższy czas, tym wyrazistsza nalewka) w ciemne miejsce. Gdy nalewka uzyska pożądany aromat oraz słomkowo-pomarańczowy kolor przecedzamy owoce, a płyn filtrujemy przez filtr do kawy lub przez lejek z zapchanym watą ujściem. Owoce można wykorzystać jako dodatek do herbaty. Nalewkę serwujemy w smukłych kieliszkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation