Kuchnia

nalewki,wina

Z OWOCÓW KALINY nalewka

• 2 szklanki owoców kaliny
• 0,5 l spirytusu 96 proc.
• 0,5 l wódki
• 0,5 l miodu

1. Owoce opłucz, dobrze osącz, zalej alkoholem.
2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu.
3. Po 2 tygodniach zlej alkohol. Owoce wyciśnij, do soku dodaj płynny miód (chwilę podgrzewaj go w kąpieli wodnej).
4. Połącz z alkoholem i odstaw na tydzień.
5. Przefiltruj kilka razy, rozlej do butelek.
6. Nalewka powinna dojrzewać ok. pół roku.

Nalewka z kaliny działa rozkurczająco na mięśnie macicy i łagodzi ból miesiączkowy, dlatego kalina koralowa nazywana bywa lekarstwem kobiecym. Kalinowe przetwory alkoholowe i wodne wpływają też korzystnie na naczynia krwionośne, wzmacniając je i uszczelniając.

Właściwości lecznicze owoców kaliny
Owoce kaliny zawierają m.in. fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu, i saponiny (w większych ilościach trujące) o działaniu przeciwbakteryjnym, żółciopędnym i moczopędnym. By pozbawić owoce goryczki, trzeba je przemrozić.

http://www.poradnikzdrowie.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation