Kuchnia

Przepisy

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z GRZANKAMI Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli
500 g pomidorów z puszki
2 szklanki bulionu (lub wody)
4 łyżki semoliny
1 łyżka cukru
1 paluch z parmezanem, boczkiem i pieczonym czosnkiem
1 kula mozzarelli
kilka posiekanych suszonych pomidorów
4 łyżki pesto
Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory i smażymy przez jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą. Dolewamy 2 szklanki bulionu, dobrze mieszamy i gotujemy przez chwilę. Energicznie mieszając, wsypujemy do zupy semolinę i gotujemy, aż zupa zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Paluchy kroimy na grube kromki (3 kromki na talerz z zupą) i układamy je na blaszce do pieczenia. Mozzarellę rwiemy na drobne kawałki i rozkładamy na kromkach pieczywa. Zapiekamy grzanki przez kilka minut w piekarniku, aż mozzarella się rozpuści i zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika na każdej układamy kilka cząstek posiekanych suszonych pomidorów. Grzanki układamy na rancie talerza z zupą. Całość skrapiamy kroplami pesto i oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation