Kuchnia

Kluski, chleby, knedle i inne

Perski chleb barbari
Przepis na perski chleb barbari

Składniki:

na 5 chlebków

12 dl (900 g) mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
4 dl mleka
1 dl wody
50 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki nasion sezamu
1 rozmącone jajko
Wykonanie:

Roztop masło i dodaj mleko wraz z wodą. pokrusz drożdże i zalej płynami.
Dodaj cukier, sól i stopniowo mąkę. Zagnieć lekkie ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta kuchennego. Pozostaw na 30 minut w cieple i pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chlebowe podziel na 5 kawałków (moje ważyły 300 gramów) i rozciągnij lekko palcami na kształt owalu o grubości 1 cm.
Zrób nacięcia wzdłuż całego chleba. Posmaruj chleb jajkiem i posyp sezamem.
Piecz chleb barbari na 250ºC (termoobieg) przez około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation