Kuchnia

Kluski, chleby, knedle i inne

gözleme
składniki:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 g jogurtu greckiego
szczypta soli
kilka garści szpinaku
szklanka fety
oliwa do smażenia

wykonanie:

mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy z jogurtem. w razie potrzeby dodajemy trochę mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się zza bardzo do rąk. przykrywamy zagniecione ciasto folią i odstawiamy na 15 minut. po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowujemy bardzo cienko. na połowie układamy podarte liście szpinaku i kawałki fety. staram się, żeby nadzienia było jak najwięcej, ale tyle, żeby dało się wszystko zalepić. składamy ciasto na pół i zalepiamy jak pieróg. smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. nożem do pizzy kroimy na paseczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation