Kuchnia

Kluski, chleby, knedle i inne

Twarogowe kluseczki z miodem i jogurtem

Składniki*

800 g twarogu
4 jaja
ok. 200 g kaszy manny
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła (do rozpuszczenia)
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego

dodatkowo:

jogurt naturalny
cynamon
miód lipowy (lub inny, ulubiony)

* z podanej ilości składników wychodzi dość dużo kluseczek, ale gdy nie damy radę zjeść wszystkich spokojnie możemy przechowywać je w lodówce i odgrzać gotując kilka minut.

Przygotowanie
Twaróg rozdrabniamy w malakserze, nie mielimy zbyt długo. Dodajemy kaszę i otręby, mieszamy dalej. Rozpuszczamy masło i lekko przestudzone dolewamy do masy serowej. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy sobie powierzchnie na której będziemy układać nasze kuleczki, obsypujemy ją grubszą warstwą mąki. Ciasto może trochę przyklejać się do palców podczas lepienia kluseczek - wtedy wystarczy za każdym razem obsypywać dłonie mąką.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy po kilka (w zależności od wielkości garnka) na wrzątek. Gotujemy od wypłynięcia jeszcze ok. 5 minut - zależy to od wielkości kulek jakie zrobimy, najlepiej wyjąć jedną i sprawdzić czy już jest gotowa. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, miodem i posypujemy cynamonem. Zjadamy koniecznie ciepłe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation