Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik Pumpkin Spice Latte

SKŁADNIKI

SPÓD:
ok. 200 g ciasteczek owsianych z czekoladą
2 łyżki roztopionego masła
SYROP DYNIOWO-KORZENNY:
2 szklanki (500 ml) wody
4 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżeczki mielonego cynamonu
3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 4 łyżki cukru wanilinowego
50 ml mocnego espresso lub zaparzonej mocnej kawy
1 puszka (530 g) mleka zagęszczonego słodzonego "krówkowego" (kajmaku)
1 szklanka purée z upieczonej dyni*
MASA SEROWA:
1 kg zmielonego tłustego twarogu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru
5 jajek (M)
2 żółtka
ŚMIETANKA NA WIERZCH:
1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru
DEKORACJA:
bita śmietana
sos toffee lub polewa czekoladowa
ziarenka kawy
PRZYGOTOWANIE

SPÓD:
Dno tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i zmiksować do połączenia. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
SYROP DYNIOWO-KORZENNY:
Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz wanilię. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 10 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą (przecedzić tylko górną, odstaną część syropu, fusów nie przecedzać). Docisnąć tak aby na sitku zostały wszystkie przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny (powinniśmy uzyskać ok. 1/3 szklanki syropu).
Do powstałego syropu dodać kawę i mleko zagęszczone, wszystko wymieszać do rozpuszczenia. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie zmiksować.
MASA SEROWA:
Twaróg zmiksować w malakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
Do twarogu dodać mąkę i cukier i zmiksować (w mikserze lub malakserze) przez minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec zmiksować z żółtkami.
Masę serową połączyć z przygotowanym i ostudzonym syropem, zmiksować aż będzie jednolita. Gładką masę wylać na przygotowany spód z ciasteczek. Sernik wstawić na kratkę do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 75 minut. Po tym czasie środek sernika ma być już ścięty ale ciągle miękko uginać się pod palcem.
Ostrożnie wysunąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut.
Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na noc lub minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce bez przykrycia. Przed podanie udekorować bitą śmietaną, sosem toffee lub polewą czekoladową i ziarenkami kawy.
WSKAZÓWKI

*Jak upiec dynię: dynię umyć i pokroić na części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation