Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana



Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana


Co kupić



Oferta ważna od 14.10 do 20.10


•2 cebule pokrojone w kostkę
•2 posiekane ząbki czosnku
•90 g masła
•2 duże pomidory, umyte, pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
•500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
•1 łyżka mąki
•sól
•pieprz
•1 żółtko
•1/4 opakowania sera ementaler
•1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
•1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
•250 ml mleka
•2 szczypty gałki muszkatołowej
•2-3 szczypty ziół prowansalskich


Jak zrobić

poziom: średni porcji: 4 czas: 40min


Przygotuj
•Naczynie żaroodporne
•Rozgrzej piekarnik (funkcja grilla)

Purée ziemniaczane

Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut). Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku rozpuszczamy 50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka. Do masła dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko. Całość miksujemy.

Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Całość mieszamy.

Mięso

Na patelni podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem. Całość mieszamy.

Na patelnię wrzucamy pomidory i chwilę je podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy, podsmażamy. Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa). Do mięsa dodajemy 1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. Całość bardzo szybko mieszamy.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości. Dodajemy purée ziemniaczane, które rozprowadzamy na mięsie. Na końcu ścieramy ser ementaler na całość potrawy. Potrawę w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.

Jak podawać

Możemy serwować z sałatą i delikatnym winegretem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation