Kuchnia

Różne Przepisy

Gulasz z dzika z polentą

1 kg karkówki z dzika, najlepiej z kością
oliwa z oliwek
3 duże ząbki czosnku, grubo posiekane
1 duża cebula, drobno posiekana
1 liść laurowy
gałązka świeżego rozmarynu
sól morska
suszona czerwona papryczka chili
2 szklanki białego wytrawnego wina
1 l domowego sosu pomidorowego

Mięso pokroić na kawałki wielkości 5 cm.
Włożyć do dużego garnka, wlać kilka łyżek zimnej wody,
doprowadzić do wrzenia i gotować 15-20 minut,
aby mięso puściło jak najwięcej mocnych, typowych dla dziczyzny soków.
Zdjąć garnek z ognia, mięso wyjąć, a pozostały płyn wylać.
W dużym garnku, rozgrzać oliwę, dodać czosnek, cebulę, liść laurowy i rozmaryn.
Smażyć kilka minut, dodać dwie szczypty soli oraz chili.
Zwiększyć ogień, dodać osączone mięso i smażyć aż się zrumieni.
Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
Dodać wino i gotować aż 1/3 alkoholu wyparuje.
Wlać sos pomidorowy, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 1,5-2 godziny.
Kiedy mięso będzie miękkie, doprawić solą, jeżeli to konieczne.
Można podawać od razu, ale gulasz najsmaczniejszy jest kiedy się go schłodzi
i poda następnego dnia po podgrzaniu na małym ogniu.

polenta
na podstawie przepisu z książki J. Olivera, Włoska wyprawa Jamiego

250 g kaszki kukurydzianej
ok 1,7 l wody
sól
100 g masła

Wodę wlać do dużego garnka, dodać sporą szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia.
Powoli wsypywać kaszkę, cały czas mieszając.
Zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut, mieszając co kilka minut.
Garnek najlepiej przykryć, ponieważ kasza mocno bulgocze.
Kiedy polenta staje się zbyt gęsta, dodać odrobinę gorącej wody.
Na koniec dodać masło, wymieszać i podawać natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation