Design

Design

Ciasto cappuccino z kokosową wkładką wg Siostry Anastazji

Biszkopt:
6 jajek,
120g mąki pszennej,
180g cukru,
czubata łyżka kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół.


Placek kokosowy:
200g wiórków kokosowych,
5 białek,
200g cukru,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.


Krem:
200g masła lub margaryny,
5 żółtek,
500ml mleka,
135g cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru waniliowego,
30g kawy cappuccino Skworcu + 1 łyżka,
2 łyżki śmietany 18%.

W 125ml mleka utrzeć żółtka z cukrem oraz mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kawę rozpuścić w ciepłej śmietanie. Przestudzić i dodać do kremu. Dokładnie wymieszać.
Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i przestudzić.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy.


Wierzch:
szklanka śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
50g mlecznej czekolady.

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation