Design

Design

Co zrobić z mięsem z rosołu? Szybkie paszteciki z mięsem

Składniki:

mięso z rosołu (u mnie indyk, około 400g mięsa)
średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
sól
pieprz
ew. natka pietruszki
ciasto francuskie
mak lub sezam do posypania
jajko do posmarowania


Wykonanie:

Mięso oddzielić starannie od kości. Zmielić blenderem na gładką, ale z delikatnymi kawałkami, masę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Czosnek posiekać drobno, dodać do cebuli i jeszcze chwilę podsmażyć, a następnie dodać całość do mięsa. Doprawić solą i pieprzem (ew. dodać natkę pietruszki).

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Wykładać pas mięsa wzdłuż krótszej krawędzi ciasta. Zawinąć ciasno i odciąć resztę ciasta. Tak samo postąpić w resztą mięsa. Grubość pasztecików zależy od tego jak dużo mięsa będzie w rulonie. Każdy rulon pokroić na niewielkie paszteciki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec około 13-15 minut w temperaturze 220oC. Po upieczeniu zdjąć z blachy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation